Crassula helmsii
(Kirk) Cockayne, 1907

Crassula helmsii
Foto: Guido Lurquin

IDENTITEIT: orde: Rosales; familie: Crassulaceae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1899 door T. Kirk als Tillaea helmsii in Fl. Nov. Zel., p. 142. Door Cockayne onder Crassula geplaatst in 1907.
SYNONIEM: Tillaea helmsii, T recurva, Crassula recurva, Bullardia recurva
NEDERLANDSE NAAM: naaldkruid
MAXIMALE GROOTTE: veelvuldig vertakte stengels dragen 4 tot 18 mm lange kruisgewijze tegenoverstaande, zittende blaadjes. Aan de lagere knopen worden wortels gevormd. De bovenwatervorm draagt kleinere, maar dikkere blaadjes. Aan deze glanzende blaadjes is duidelijk te zien dat het om een vetplant gaat.
HOUDBAARHEID: erg geschikt voor de buitenvijver. Wat moeilijker houdbaar in aquaria maar wel goed toepasbaar in het paludarium. Emerse cultuur is erg makkelijk, zelfs in droge kamerlucht.
PLANTENRIJK
R f III 01
       
Milieu Aquarium Vermeerdering
Zuurtegraad pH

vegetatief

Totale hardheid °DH
Temperatuur °C winterhard tot 25
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Australië en Nieuw-Zeeland, ingeburgerd in Engeland.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: groeit in zijn natuurlijke habitat alleen in ondiepe wateren, maar groeit in Engeland ook in meren tot op een diepte van 3 m. Heeft zich in Engeland de laatst 25 jaren zo explosief vermeerderd dat inheemse waterplanten er door worden verdrongen.
GEDRAG: een prima zuurstofplant voor de vijver maar kan er wel wat gaan woekeren. Heel kleine witte bloemetjes komen tot ontwikkeling aan stengels die het wateroppervlak hebben bereikt. Ook langs de oever, op vochtige grond worden bloemetjes gevormd tussen de aldaar gevormde dichte matjes van door elkaar gestrengelde takjes.
BODEM: van weinig belang.
BELICHTING: sterke belichting is noodzakelijk in het aquarium.
VERMEERDERING: vooral vegetatief.
BIJZONDERHEDEN: het genus Crassula omvat een 300-tal soorten vetplanten, die bijna allemaal rots- woestijnen-, halfwoestijnen en toendrabewoners zijn. Een vetplant die onder water groeit is wel iets heel bijzonder.
Bewerkt door:
Guido Lurquin, mei 1997
Laatst bijgewerkt op: 06-05-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE