Ichthyosaura alpestris
(Laurenti) 1768

Ichthyosaura alpestris
Foto: François Vleminckx

IDENTITEIT: orde: Caudata; familie: Salamandridae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1768, door Laurenti, als Triton alpestrium, in Synops Reptilia 38.
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: Alpenwatersalamander
MAXIMALE GROOTTE: Mannetje 9,5 cm, vrouwtje 11.5 cm
GESLACHTSONDERSCHEID: vrouwtjes zijn groter. Tijdens de voortplantingsperiode heeft het mannetje intensievere kleuren en een ongetande lange kam op de rug.
HOUDBAARHEID: ln een oeverterrarium, waarin voldoende en vochtige schuilplaatsen op het landgedeelte zijn aangebracht. Het ondiepe watergedeelte (tot 30cm) wordt van een goede beplanting en een open zwemruimte voorzien. Paludarium steeds goed afdekken. Voedselresten en uitwerpselen regelmatig verwijderen. Winterslaap noodzakelijk. Uitstekend voor het buitenterrarium.
DIERENRIJK
Z i II 05
       
Milieu
dag / nacht
Terrarium
dag / nacht
Kweek
dag / nacht
Temperatuur °C 24 / 12 24 / 12 24 / 12
Relatieve vochtigheid % 60 / 95
Licht Kunstlicht
VERSPREIDING: Van Nederland, over de Alpen, tot Noord-Italië, Noord-Griekenland en op het lberisch Schiereiland tot Madrid.
Kaart voorkomen
BIOTOOP: In allerlei typen van water: greppels, sloten, beken en heideplassen. Zowel in het vlakke laagland als in heuvel- en, bergland (tot meer dan 2600m hoog). ln België komt de Alpenwatersalamander vrij algemeen voor.
GEDRAG: Bezit een groot regeneratievermogen en is buitengewoon goed bestand tegen koude. Beweegt zich snel en elegant in het water, op het droge trager en onbeholpen. Buiten de paartijd 's nachts aan te treffen.
VOEDSEL: Neemt bijna elk bewegend organisme: Cyclops, watervlooien, enchytraeën, Tubifex, muggelarven, insekten, wormen, naaktslakken e.d.
KWEEK: Via geurstoffen, pronkhoudingen en staartbewegingen wordt het vrouwtje verleid om uiteindelijk met de cloaca de mannelijke spermatoloor op te nemen. Eitjes worden door het vrouwtje stuksgewijs afgezet. In tegenstelling tot de andere inheemse watersalamanders kunnen de eitjes en de larven bij de ouderdieren blijven tot ze volgroeid zijn.
BIJZONDERHEDEN: In de Alpen treft men zes ondersoorten aan. De in de natuur voorkomende geslachtsrijpe larvale exemplaren komen, eenmaal in het terrarium geplaatst, meestal tot metamorfose. Beschermd door de wet als inheemse bedreigde diersoort.
Bewerkt door:
H. Vits, juni 1989
Laatst bijgewerkt op: 11-02-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE