Acanthurus leucosternon
Bennet, 1832

[Foto Acanthurus leucosternon]
Foto: Aimé Bijnens

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Acanthuridae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1832 door E. T. Bennet als Acanthurus leucosternon in "Proc. Comm. Sci. Zool. Soc. London", 24:183.
SYNONIEM: Acanthurus delisiani Cuvier & Valenciennes, 1835.
NEDERLANDSE NAAM: witborstdoktersvis.
MAXIMALE GROOTTE: in de natuur tot 30 cm, maar in het aquarium beduidend kleiner, tot ca. 16 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: de witborstdoktersvis is dikwijls moeilijk te wennen aan aquariumcondities. Vooral de overschakeling van voedsel geeft de meeste problemen. In acclimatisatie direct zoveel mogelijk plantaardig voedsel te eten geven, zoals algen, sla, algenmeel en verder kleine kreeftachtigen, vooral aasgarnaaltjes (Mysis). Belangrijk is, de pas geÏmporteerde exemplaren grondig te bekijken. Een gezonde doktersvis zwemt onophoudelijk door het aquarium. Dieren die stil in een hoekje hangen zijn meestal sterk verzwakt en ziek. Eenmaal gewend, dan is hij niet meer moeilijk houdbaar en neemt dan ook met alle graagte allerlei dierlijk voedsel aan.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 135
       
Milieu Aquarium kweek
Zuurtegraad pH 8,0 - 8,3 7,8 - 8,4  
Dichtheid 1,024 1,022-1,036  
Temperatuur °C 25 - 27 24 - 28  
VERSPREIDING: Indische en Indo-Australische Archipel.
[Kaart voorkomen
BIOTOOP: koraalriffen. Leeft vooral in rustig water in relatief groot schoolverband, tot ca. 30 stuks. Jonge dieren in ondiep kustwater.
GEDRAG: vredelievend tegenover medebewoners. Slechts tegen nieuwe bewoners is hij voorbijgaand agressief. Alhoewel hij in de natuur in schoolverband leeft, moet men hem als solitair houden in het aquarium. Zij moeten een te grote afstand t.o.v. elkaar kunnen handhaven willen zij niet voortdurend vechten. Zij bezitten daartoe twee scherpe lancetvormige stekels, 1 aan elke kant van de staart. In opgerichte toestand vormen deze stekels formidabele wapens wanneer er met de staart snelle zijdelingse slagen worden uitgedeeld. Hiermee kunnen zij diepe snijwonden veroorzaken. Het zijn nerveuze dieren.
VOEDSEL: in de natuur grazen ze met hun spatelvormige tanden algen af. Dit voedsel mag dan ook niet ontbreken op hun menu. Tevens nemen ze na enige tijd sla, algenmeel en dergelijke aan. Pas op met zeer snelle eters, omdat deze het voedsel voor zijn bek wegnemen. Ook dierlijk voedsel, zoals kreeftachtigen (Mysis) mogen niet ontbreken.
KWEEK:
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Rudi Vanhamme, maart 1984
Laatst bijgewerkt op: 06-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE