Acanthurus nigricans
Linnaeus, 1758

Acanthurus nigricans
Foto: By R. Stuart-Smith, (edit by BBAT) CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Acanthuridae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1758, door C. Linnaeus, als Chaetodon nigricans in Systema Naturae : 274
SYNONIEM: Acanthurus glaucopareius, Acanthurus aliala
NEDERLANDSE NAAM: Fluwelen doktersvis
MAXIMALE GROOTTE: Worden tot ongeveer 18 cm
GESLACHTSONDERSCHEID:
HOUDBAARHEID: Een groot aquarium met meerdere schuilplaatsen is een absolute voorwaarde. Past zich het best aan in een sterk bealgd aquarium. Houdt absoluut niet van plotse en ingrijpende wijzigingen in de waterchemie noch van grote schommelingen in de temperatuur. Het verbleken van het kleurpatroon en/of het verschijnen van dwarsbanden duiden op onbehagen of schrik. Bij goede verzorging is hij niet moeilijk houdbaar en kan men er vele jaren van genieten.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 135
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 8 - 8,4
Dichtheid 1,012 - 1,024
Temperatuur °C 26 - 28
VERSPREIDING: Oostelijke lndische Oceaan, Indo-Australische Archipel en Stille Oceaan
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Vooral aan te treffen op koraalriffen. Hoewel ze daarin een soort schoolverband leven, houden ze ten opzichte van elkaar een eerbiedige afstand, hetzij zowat een halve meter.
GEDRAG: Snelle en onrustige vis. Het zwemmen gebeurt vooral met de borstvinnen. Zeer agressief tegenover soortgenoten, zelfs in die mate dat het gezelschap van Acanthurus japonicus en A. Ieucosternon gewoon uitgesloten is. Ook op medebewoners worden aanvankelijk schijnaanvallen uitgevoerd, waarbij Acanthurus nigricans, met uitgeklapte doorn op de staart, snel in cirkelvormige banen omheen de andere bewoner zwemt. Indien deze schijnaanvallen dreigen te ontaarden in ware gevechten, moet de aquariumhouder ingrijpen, door één van de betrokken vissen een ander onderkomen te bezorgen.
VOEDSEL: Groenvoer is het hoofdbestanddeel: vooral algen, maar ook spinazie en sla komen in aanmerking. Verdere afwisseling in het menu: visvlees, aasgarnaaltjes, mosselvlees en ander dierlijk voedsel, zoals Tubifex, krab, garnalen en zelfs geschraapte lever.
KWEEK:
BIJZONDERHEDEN: De jeugdtekening omvat een zestal donkere dwarsbanden. Het in het volwassen stadium vaag herverschijnen van die banden werd in de rubriek 'Houdbaarheid' reeds uitgelegd.
Wordt veel verward met Acanthurus japonicus, de Filippijnse doktersvis. Toch zijn er duidelijke uiterlijke verschillen waarneembaar.
In de literatuur meestal betiteld als A. glaucopareius, doch door J. E. Randall, 1987, beschouwd als identiek aan A. nigrícans.
Bewerkt door:
Beni Lecompte, december 1993
Laatst bijgewerkt op: 04-09-2016
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE