Synchiropus splendidus
(Herre, 1927)

Synchiropus splendidus
Foto: BBAT-archief

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Callionymidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1927, door Herre, als Callionymus splendidus, Philippine Journal of Science v. 32 (no. 3): 413-419, Pls. 1-2
SYNONIEM: Synchiropus leopoldi
NEDERLANDSE NAAM: Mandarijnvis
MAXIMALE GROOTTE: tot 10 cm, wijfje blijft kleiner
GESLACHTSONDERSCHEID: Bij mannetjes is de eerste rugvinstekel sterk verlengd. Onder normale omstandigheden ligt deze plat naar achter op het lichaam, doch wanneer hij zijn imponeer- of baltshoudlng aanneemt wordt deze rugvinstekel pal omhoog gezet.
HOUDBAARHEID: Stellen een goed gedecoreerd aquarium met veel holen en spleten sterk op prijs. Niet tezamen houden met grote snelle vissen wegens voedselconcurrentie. Ideaal visje voor een lagere-dieren-aquarium. Mandarijnvisjes welke men in een te steriele bak onderbrengt gaan, niettegenstaande ze wel eten, dikwijls sterke vermageringsverschijnselen vertonen.
DIERENRIJK
Z h XXXVI 02
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 8 - 8,3 8 - 8,4
Dichtheid 1,025 1,022 - 1,027
Temperatuur °C 23 - 25 22 - 26
VERSPREIDING:
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Op zanderige plekken van het koraalrif, dikwijls op afgeston/en gedeelten met veel schuilgelegenheden.
GEDRAG: Heel rustige zwemmer, die zich steeds in de nabijheid van het substraat ophoudt en met frequente tussenpozen hierop rust door middel van de borstvinnen. Tegenover andere vissen uiterst verdraagzaam. Twee mannetjes kunnen echter niet tezamen worden gehouden, omdat voortdurend gevechten ontstaan, tot uiteindelijk het zwakste individu het begeeft. Eén mannetje kan eventueel wel tezamen gehouden worden met meerdere wijfjes, doch ze gewoon als paartje houden blijkt optimaal. Met mannetjes van de nauw verwante Synchiropus picturatus wordt eveneens gevochten. Opmerkelijk is dat de mannetjes van Synchiropus ocellatus daarentegen wel worden getolereerd.
VOEDSEL: Dierlijk voer in kleine stukjes verdeeld, bv. fijngewreven mosselvlees. Voorts zijn de dieren de ganse dag druk bezig om allerlei microörganismen van het substraat te "pikken".
KWEEK: Eiafzetting in het aquarium vindt regelmatig plaats, steeds op hetzelfde tijdstip van de avond, gedurende enige dagen achter elkaar. Na de baltsdans van het mannetje rondom het wijfje, waarbij met de wijdopenstaande rugvin wordt geïmponeerd, scharen de dieren zich naast elkaar op de bodem en gaan dan in een spiraalvormige opwaartse beweging "vin in vin" verstrengeld naar het wateroppervlak toe, waar de eiatzetting en bevruchting vrij in het water gebeuren. De opfok van de larfjes is vooralsnog onmogelijk.
BIJZONDERHEDEN: Filippijnen
Bewerkt door:
Werner Bleys, maart 1988
Laatst bijgewerkt op: 28-06-2015
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE