Aphyosemion australe
(Rachow, 1921)

Aphyosemion australe
Foto: A. Bijnens

IDENTITEIT: orde: Atheriniformes; familie: Cyprinodontidae.
EERSTBESCHRIJVING: In 1921, door Rachow, als Haplochilus australe in Blätter f. Aq. u. Ter. kunde: 274
SYNONIEM:
NEDERLANDSE NAAM: Kaap Lopez
MAXIMALE GROOTTE: Maximaal 6 cm, meestal iets kleiner
GESLACHTSONDERSCHEID: Net als bij de overgrote meerderheid der Aphyosemions, is het mannetje bijzonder mooi gekleurd en heeft het een sterk uitgegroeide rug- en staartvin, terwijl het wijfje van kleuren verstoken is.
HOUDBAARHEID: Is een geschikte vis voor beginnende killie-liefhebbers. Kan zelfs in een gezelschapsaquarium gehouden worden, indien de medebewoners rustige dieren zijn.
DIERENRIJK
Z h XXIV 09
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6 - 7 6 - 7
Totale hardheid °DH < 2 < 2
Temperatuur °C 18 - 25 22 - 24
Geleidbaarheid µS 20
VERSPREIDING: Gabon, Equatoriaal Afrika en Kongo
Kaart voorkomen
BIOTOOP: Wordt aangetroffen in stilstaande watertjes in de nabijheid van de kust, doch steeds in niet-brak water.
GEDRAG: Vreedzame vis, welke we met soortgenoten kunnen houden. De mannetjes zullen weliswaar sterk pronken tegenover elkaar, maar zelden zullen er gevechten volgen. Kleinere vissen zijn niet veilig in zijn territorium.
VOEDSEL:Het zijn snelle groeiers, welke graag stevig voedsel nemen. Ze zijn verzot op watervlooien, doch eten alle levend voer. Fruitvliegen mogen zeker niet op het menu ontbreken.
KWEEK: Indien we een koppeltje in een klein aquarium (30x20x20 cm) houden, dat goed beplant is met fijnbladerige plantjes of met javamos, dan zal de voortplanting spontaan geschieden. Voor een grotere opbrengst dienen de ouders verwijderd te worden.
BIJZONDERHEDEN: Deze vissen kunnen meerdere jaren oud worden in gevangenschap. Er bestaan verschillende ondersoorten, afhankelijk van de plaats van herkomst. ln de handel wordt ook een goudvorm van Aphyosemion australe aangeboden die in de aquaristische literatuur ten onrechte betiteld werd als een ondersoort: Aphyosemion australe hjerreseni.
Bewerkt door:
Aimé Bijnens, oktober 1986
Laatst bijgewerkt op: 22-04-2016
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE