Chromobotia macracanthus
(Bleeker, 1852)

[Foto Chromobotia macracanthus
Foto: Luc Coppens

IDENTITEIT: orde: Cypriniformes; familie: Cobitidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1852 door P. Bleeker als Cobitis macracanthus in "Natuurkundig Tijdschrift Nederlands Indië", 3:603.
SYNONIEM: Hymenophysa macracantha, Botia macracanthus
NEDERLANDSE NAAM: clownmodderkruiper; prachtbotia.
MAXIMALE GROOTTE: zelden meer dan 20 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: moeilijk te onderscheiden. Borst- en buikvineinde scherper bij de man.
HOUDBAARHEID: ruim aquarium. Zachte zandbodem. Cryptocoryne-beplanting. Steen- en kienhoutformaties of bloempotjes en kokosnootschalen als schuilplaats. Woelen graag in turfmolm op de bodem. Helder zuurstofrijk water. Geen te felle belichting. Bij de vangst uit het aquarium kan de oogdoorn vastraken in het schepnet. Zeer gevoelig aan witte stip.
DIERENRIJK
Z h XVI 24
       
Milieu Aquarium kweek
Zuurtegraad pH 5 - 7 6  
Totale hardheid °DH 0,5 - 3 2 - 5  
Temperatuur °C 25 - 28 ca 27  
Geleidbaarheid µS      
VERSPREIDING: Azië: Sumatra, Borneo en de daartussen liggende eilandjes.
[Kaart voorkomen
BIOTOOP: in beschaduwde stilstaande en langzaam stromende wateren.
GEDRAG: zeer vredelievende soort. Is actiever en niet zo'n uitgesproken bodembewoner dan de andere Botia's. Liggen soms als dood op hun zij te rusten. Verblijven graag bij soortgenoten en stoeien mee in een schooltje Sumatraantjes (zelfde kleur en lichaamstekening). Maken een soms goed hoorbaar smakkend geluid. Groeien zeer traag op in het aquarium.
VOEDSEL: zoeken graag naar eten in de zachte bodem. Tubifex, muggenlarven en jonge slakjes worden uit het zand gehaald. Eten ook afval van droogvoer en dode watervlooien. Lusten ook gekookte sla of spinazie.
KWEEK: onbekend. Waarschijnlijk kunnen kweekomstandigheden in het aquarium niet worden verwezenlijkt (regenseizoen?). Toch zijn reeds enkele toevalskweken in het aquarium gemeld.
BIJZONDERHEDEN: er bestaat onzekerheid over het geslacht van de naam Botia. Meestal wordt het als vrouwelijk aanzien, vandaar de uitgang -a bij de soortnaam. Specialisten menen echter dat Botia veeleer onzijdig is en de uitgang van de soortnaam in dit geval mannelijk moet zijn: macracanthus.
Bewerkt door:
Eddy Derijst, november 1982
Laatst bijgewerkt op: 12-07-2010
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE