Geophagus brasiliensis
(Quoy & Gaimard, 1824)

Geophagus brasiliensis
Foto: Arend van den Nieuwenhuizen

IDENTITEIT: orde: Perciformes; familie: Cichlidae.
EERSTBESCHRIJVING: in 1824, door J. R. Quoy & P. Gaimard, als Chromis brasiliensis, in Voyage autour du monde 9:286.
SYNONIEM: Chromys obscura, C. unimaculata
NEDERLANDSE NAAM:
MAXIMALE GROOTTE: in de natuur worden ze tot 30 cm, in het aquarium worden ze meestal niet veel groter dan 20 cm.
GESLACHTSONDERSCHEID: bij jonge dieren niet zo eenvoudig vast te stellen. De vrouwtjes zijn iets minder intens gekleurd. Bij de oudervvordende dieren valt het hoge "voorhoofd" op bij de mannen.
HOUDBAARHEID: ze stellen niet te veel eisen aan het water. Ze dienen echter wel gehouden te worden in een groot aquarium (de inhoud is liefst niet kleiner dan 300 l). Grof zand als bodembedekking. Stevige planten bij voorkeur in een bloempotje verankeren. Een kortstondige temperatuursdaling van zelfs 10° C heeft geen nadelige invloed.
DIERENRIJK
Z h XXXIV 59
       
Milieu Aquarium Kweek
Zuurtegraad pH 6,5 - 7,2 6,5 - 7,2
Totale hardheid °DH 10 - 15 5 - 15
Temperatuur °C 24 - 26 25 - 27
Geleidbaarheid µS
VERSPREIDING: Zuid Oost Brazilië: Van San Salvador tot Porta Allegne
Kaart voorkomen
BIOTOOP: worden aangetroffen in Zuidoost Brazilië, waar ze leven in de rivieren vlak bij de mondingen. Vandaar dat ze weinig eisen stellen aan het water en zelfs in brak water kunnen gehouden worden.
GEDRAG: het zijn stevige territoriumvormers waarbij het vrouwtje gemakkelijk haar wil opdringt. Indien dit niet beantwoord wordt door het mannetje, dan kan het tot kwetsuren komen tijdens de gevechten. Anders zijn ze relatief verdraagzaam.
VOEDSEL: het zijn uitgesproken alleseters die de voorkeur geven aan hartige brokken zoals regenwormen of gemalen runderhart. Eten graag droogvoer.
KWEEK: de kweek lukt alleen indien er zich een harmoniërend koppel heeft gevormd. Ze graven schuilplaatsen tot op de bodemplaat van het aquarium. Ze verschuilen hun legsel. Na ongeveer vijf dagen zullen de eitjes uitkomen. Beide ouders nemen de bewaking van de kroost waar. Het zal zelden tot meer dan twee legsels per jaar komen, vooral indien we te doen hebben met wildvang dieren.
BIJZONDERHEDEN:
Bewerkt door:
Aimé Bijnens, maart 1996
Laatst bijgewerkt op: 07-05-2014
   naar Aquariumwereld Delen - Mailen - Bewaren
AANGEBODEN DOOR
AQUARIUMWERELD
UW MAANDBLAD VOOR AQUARIUM- EN TERRARIUMKUNDE